top of page

FAQ

Hva er solceller?    

En solcelle er en anordning som forvandler solenergi til elektrisitet ved hjelp av en fotovoltaisk effekt. Til forskjell fra termiske solfangere som tar opp energi fra sola i form av varme, så omdanner altså solceller energi fra sola til elektrisitet. En solcelle har ingen bevegelige deler. Solceller kan brukes direkte i huset ditt, lagres i batterier eller selges ut til din strømleverandør. Se en grafisk forklaring her.

 


Hva slags strøm får man fra et solcelleanlegg?      

 Et tradisjonelt solcelleanlegg leverer DC spenning, eller likespenning. Spenningen inn til inverteren er opp til 1000V. Jo høyere man kan bygge opp spenningen, desto mindre tap har man i kablene ned til inverteren. Inverteren eller vekselretteren gjør om likespenningen til vanlig AC-spenning/vekselstrøm som man har i stikkontakter. 

Altså vanlig 230 volt AC spenning som du ellers får fra strømleverandøren din.

Får man strøm når det er overskyet?  

 Ja. Solcellepanelene våre produserer opp til 50 prosent strøm når det er lett overskyet.

Får man produsert strøm når det er snø på solcellepanelene?  

Det produseres strøm helt opp til 5 cm snø på panelene, men selvsagt gir det mye lavere produksjon.


 

Er det mindre dagslys i Norge enn i f.eks. sør i Europa?    

Det er omtrent like mye dagslys i Norge og andre steder på jorden som det er på ekvator i løpet av et helt år. Faktisk er det mer dagslys på nordpolen enn noen andre steder fordi jorda går rundt sola i en elliptisk bane. Jorda har lengre reise når det er sommer på den nordlige halvkulen. Dette er minimale forskjeller som ikke gir noe særlig utslag, men det er ikke mindre dagslys her enn sørover. Derimot er det mer overskyet, noe som trekker ned for oss i nord. Våre paneler produserer mest strøm når det er sol, men de produserer også strøm når det er overskyet. 

Hva med varmen? Det er jo ikke like varmt her.

Varmen er en ulempe for solceller. Jo varmere panelene blir, jo dårligere strømproduksjon. Så dette er en fordel her i Norge. Det er kun lyset vi er ute etter, ikke varmen.

Hvor lenge holder solcellepanelene?

Stort sett vil panelene produsere strøm resten av ditt liv. De har ca 0,5 % redusert effektivitet pr år. Det betyr at har du ett 10 kw anlegg så produserer det fortsatt 8 kw om 40 år. Det er derfor Solceller er så fantastisk. Etter installasjon står de bare der å produserer, år etter år, med minimalt eller ingen vedlikehold. Siden det regner med jevne mellomrom her i Norge synker vedlikeholdsbehovet i og med at de holder de seg rene.

På hvilken måte er det miljøvennlig? Norge lager jo nesten bare ren strøm.

Desto mindre den norske, rene strømmen blir brukt her jo mer ren kraft kan vi selge til andre land som ellers ville laget strøm med kull. Det fører også til at Norge må kjøpe inn mindre kullkraft fra utlandet.

Er det mer sol sydover?

Ja det er det. I Madrid er det ca 50 % flere soltimer enn i Norge, men omtrent like mye dagslys. Det spiller egentlig ingen rolle hvor mye sol det er ett annet sted. Det eneste som betyr noe for oss er hvor mye strømproduksjon vi får til her.  Vi har produkter og løsninger som passer til forholdene i Norge.

bottom of page